Razele ultraviolete folosite în cabinele pentru bronzat, considerate până acum "probabil" cancerigene, au fost introduse în rândul agenţilor care provoacă această boală, de către Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC/ICRC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Această clasificare a fost făcută ca urmare a cercetărilor intense desfăşurate de un grup de 20 de experţi din nouă ţări. Aceştia au prezentat rezultatele studiului lor în ediţia din această lună a publicaţiei "Lancet".
Încă din 1992, razele ultraviolete naturale (UVB şi UVA), precum şi cele produse artificial de lămpile şi aparatele din cabinele de bronzat, au fost clasificate de IARC la nivelul doi. În urma studiilor recente, experţii Centrului au hotărât să atribuie tuturor razelor ultraviolete nivelul unu de clasificare, incluzând-le astfel printre factorii cancerigeni pentru om.
Tinerele, cele mai expuse la pericol
"O meta-analiză a arătat că prin expunerea la razele ultraviolete artificiale, înainte de vârsta de 30 de ani, riscul de apariţie a melanomului - cea mai agresivă formă a cancerului de piele - creşte cu 75%", se precizează în raportul ICRC, citat de AFP.
În plus, mai multe studii au dezvăluit un anumit grad de asociere între bronzarea artificială şi apariţia melanomului ocular, adaugă specialiştii.
Frecventarea saloanelor de bronzare artificilă este o practică răspândită mai ales în rândul tinerelor.
Soluţia: să informezi, nu să interzici
Deşi nu se consideră o agenţie de reglementare, experţii IARC declară că publică rezultatele cercetării lor cu scopul de a oferi agenţiilor sanitare naţionale posibilitatea luării unor decizii în acest sens.
Iniţiativa a fost salutată de către dermatologii britanici şi francezi care nu au luat, însă, măsura închiderii centrelor