Autorităţile italiene au ordonat evacuarea unui spital nou construit din Sicilia, pe motiv că prezintă pericol de prăbuşire în caz de cutremur.
Oficialii guvernamentali susţin că spitalul din oraşul sicilian Agrigento a fost construit cu materiale necorespunzătoare. Peste 20 de reprezentanţi ai administraţiei locale şi conducătorii firmei de construcţii care a ridicat clădirea sunt cercetaţi pentru fraudă. Potrivit autorităţilor italiene, firma de construcţie a pus în pericol cu bună ştiinţă siguranţa viitorilor pacienţi, prin folosirea unui beton care conţine mai mult nisip decât ciment.
Sicilia este o zonă afectată deseori de cutremure, iar clădirile trebuie întărite pentru a rezista regimului geologic din insulă.
Spitalul gaură neagră
Construcţia unităţii medicale din Agrigento a durat 20 de ani şi i-a costat pe contribuabili peste 35 de milioane de euro. Spitalul are o capacitate de 400 de paturi şi a fost deschis acum cinci ani.
În 2004, când a fost deschis, spitalul s-a confruntat cu probleme mari, din cauza şobolanilor care au ros cablurile electrice şi au provocat o pană de curent generală.
Specialiştii italieni sunt îngrijoraţi în legătură cu structura de rezistenţă a clădirii,care nu ar putea rezista unui cutremur. Betonul utilizat de firma de construcţii conţine prea mult nisip şi se sfărâmă uşor. Constructorii au folosit această reţetă de beton pentru a-şi creşte profiturile, fără să ţină cont de pericolul în care îi puneau pe medici şi pe pacienţi.
Mai multe organizaţii din domeniul preotecţiei mediului înconjurător au dezvăluit că alte 500 de spitale, şcoli şi alte construcţii publice au fost construite fără a respecta normele de risc seismic.