Căpşunele protejează inima, reduc riscul de cancer, au rol anti-inflamator şi sunt benefice pentru creier, spun cercetătorii de la Healthy Aging Project din Chicago. Aceştia au descoperit că adulţii care consumă căpşune cel puţin o dată pe lună sunt mai puţin predispuşi la declin cognitiv.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Berry Health Symposium. Argumentele cercetătorilor în favoarea efectelor benefice pe care aceste fructe le au asupra creierului au constat în demonstarea că, în marea lor majoritate, celulele sunt afectate de diferite tipuri de inflamaţii. Prin consumul de căpşune, se reduce riscul inflamaţiilor şi, implicit, creierul este protejat.
Astfel, la femeile care au consumat mai mult de o masă de căpşune lunar pierderile de memorie au fost cu 16,2 procente mai mici decât la cele care mâncau puţine sau deloc.
Printre alte beneficii ale căpşunelor, specialiştii au mai enumerat:
tratarea afecţiunilor hepatice şi reumatice. Ei recomandă, în acest sens, 200 g de suc de căpşune, băut timp de zece zile.reducerea aportului grăsimilor în organism, fiind indicate în curele de slăbit (500 de căpşune de mărime medie conţin numai 100 de calorii). favorizarea producerii de globule roşii, stimularea metabolismului şi creşterea capacităţii de ardere a grăsimilor.prin conţinutul lor bogat de fructoză, sorbitol şi xilitol, căpşunele păstrează nivelul glucidelor şi al insulinei din organism în limite normale.