La nivel european se manifestă o preocupare deosebită cu privire la modul în care criza economică, mai precis şomajul, afectează sănătatea oamenilor, se precizează într-un studiu publicat de revista "Lancet".
Oamenii de ştiinţă au stabilit mai multe criterii conform cărora au analizat regresul stării de sănătate al populaţiei europene - gradul de îmbătrânire, rata mortalităţii, tendinţele şomajului în ultima perioadă, precum şi diferenţele specifice fiecărei ţări în domeniul sănătăţii. În urma cercetării, au putut fi făcute asocieri între nivelul şomajului şi mortalitate înainte şi după declanşarea crizei economice, dar şi între modalităţile în care guvernele ţărilor membre gestionează această situaţie.
Astfel, s-a descoperit că o majorare de 1% a ratei şomajului este asociată cu o creştere de până la 79% a numărului de sinucideri la persoanele cu vârtse mai mici de 65 de ani, acelaşi procent fiind valabil şi în privinţa ratei criminalităţii. În cazul în care rata şomajului este mai mare cu 3%, numărul crimelor creşte cu până la 95%.
Cercetători din cadrul Centrului European pentru Studierea Criminalităţii, de la King's College din Londra şi de la fundaţia britanică Wates, autorii cercetării, au precizat că există există dovezi substanţiale la nivelul întregii Europe care arată că o mortalitatea este direct proporţională cu şomajul. Tot ei adaugă că o investiţie suplimentară de 10 dolari în domeniul sănătăţii ar reduce semnificativ numărul sinuciderilor şi pe cel al crimelor.