Companiile care câştigă din afacerile cu Irakul sunt patronate sau controlate de influenţii Gheorghe Fulga, Ioan Neculaie, Fathi Taher şi Nicolae Badea. Lozul irakian a fost câştigător, până acum, pentru doar şapte firme româneşti: Roman SA, Electroexim, Electroputere Craiova SA, Elvimex, Uzinexport şi Confind. În afara de acestea, care au încheiat contracte în domenii civile România a livrat către Irak şi armament în valoare de peste 20 de milioane de dolari, prin compania naţională Romarm.
Interesant este că, în timp ce politicienii şi oamenii de afaceri se plâng că firmele noastre nu beneficiază de promovare la Bagdad, societăţile care au reuşit să încheie cele mai importante contracte au în conducere personaje apropiate de cercurile politice şi de structurile de informaţii.
Gheorghe Fulga - ieri şef la SIE, azi afacerist cu Bagdadul
Cea mai consistentă afacere încheiată de o firmă românească în Irak aparţine SC Roman SA. Potrivit documentelor existente la Ministerul de Externe, societatea a încheiat contracte vizând livrarea a 820 de autocamioane (autogunoiere, autotractoare şi remorci, autospeciale pompieri, autofrigorifice, autocisterne combustibil, auto cisterne apă, autocamioane cu macara, autobasculante) şi piese de schimb aferente. Autocamioanele urmează să fie livrate în sudul Irakului, la Um Qasr.
De asemenea, Roman SA a încheiat în septembrie 2008 un nou contract pentru livrarea a 464 de autocamioane, în Irak şi Afganistan, iar în cursul lui 2009 primul lot, de 104 unităţi, va fi livrat în Irak. Valoarea ultimului contract ne-a fost dezvăluită de Carol-Ludovic Rugacs, directorul general al companiei: „Înmulţiţi şi dumneavoastră 169.000 cu 464. Înseamnă cam 78,5 milioane de dolari”. Prin analogie, valoarea primului contract ar fi de 138,5 milioane de dolari.
Potrivit datelor de la Registrul