Apa de mare şi nisipul pot afecta auzul, astfel că medicii recomandă folosirea beţişoarelor îmbibate în alcool sau after shave. Sursa: Shutterstock
Urechea este o zonă sensibilă şi se poate îmbolnăvi imediat, mai ales în această perioadă, când nu lipsesc băile de la mare ori de la ştrand, nisipul şi concertele cu mulţi decibeli. Pentru a evita neplăcerile în perioada vacanţei, medicul orelist Elena Lăţcan, de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi, Bucureşti, vine cu un pachet de sfaturi.
Astfel, spune specialistul, chiar dacă urechile au propriul sistem de protecţie şi curăţare, trebuie igienizate zilnic sau măcar la două zile, cu beţişoare din comerţ, înmuiate într-o soluţie alcoolizată. Poate fi apă de colonie, after shave sau alcool. În cazul copiilor de până la 3-4 ani, beţişoarele speciale pentru urechi, ce se pot rupe, pot fi înlo cuite cu „rondele” demachiante. Pentru pavilion se pot folosi apa sterilă, ceaiul de muşeţel ori vitaminele uleioase.
Dopurile de ceară se scot doar la medic
Adulţii care au tenul gras şi fac des dopuri de ceară în ureche se pot proteja în timpul duşurilor cu dopuri de silicon sau cu tampoane cu vată, care pot împiedica apa, şamponul sau balsamul să intre în organul auditiv.
„Dopurile de ceară, odată formate, nu se scot cu ajutorul beţişoarelor, ci doar la un medic orelist care se pricepe să facă spălături”, spune medicul Elena Lăţcan. Medicii sunt obligaţi să verifice întâi dacă timpanul e fisurat şi, în acest caz, vor folosi un aparat special de spălat în urechi. Specialistul atrage atenţia că cei cu timpanul fisurat nu au voie nici să înoate fără dopuri de silicon care să îi protejeze.
Antibioticele nu se iau fără reţetă
Pentru persoanele care merg la mare şi simt că li se înfundă nasul ori au dureri în gât, orelistul recomandă pic