Cei care vizitează judeţul sunt nemţi, austrieci, sârbi şi cehi. Numărul celor care vin aici pentru a petrece o săptămână în stil rustic este tot mai mare.
În timp ce reşiţenii sunt tentaţi să aleagă destinaţii exotice pentru a petrece vacanţa, turiştii străini sunt tot mai intresaţi de piesajele rustice, călărie, plimbările cu barca pe Dunăre şi măncărurile gătite la foc şi pe grătar. În schimb, cea mai mare parte a reşiţenilor aleg locaţiile externe pentru recreere.
„Grecia este în topul preferinţelor. Se pot vedea însă locuri deosebite şi la noi. Morile de la Rudăria, Cheile Nerei, Cheile Caraşului sau Sfinxul Bănăţean sunt numai câteva dintre ele”, a spus Daniel Laţcu, administratorul unei agenţii de turism. Una dintre locaţiile preferate de turiştii din Germania şi Austria este Gărâna. Ei vin aici de ani de zile. „ Ne place pentru că este munte şi pentru că sunt foarte multe lacuri în zonă. Putem face drumeţii, aerul este curat. Ne deconectăm de toate realităţile”, a afirmat Arthur Muller, un turist neamţ care vine de cinci ani la Gărâna.
Cehii preferă Gârnicul
O altă locaţie din judeţ în care îşi petrec timpul turiştii străini este Gârnicul. Cei care vin aici sunt atraşi de cascada de pe râul Modaviţa, Grota lui Filip, sau Morile de apă.
„Avem foarte mulţi turişti cehi şi, mai nou, francezi. Gârnicul este o localitate în care sunt cehi, se vorbeşte limba şi se păstrează obiceiurile. Cei care vin din exterior sunt atraşi de tot ceea ce este rustic. Plimbările cu caii, dar şi pescuitul pe Dunăre, sunt preferate de turişti. Le oferim condiţii moderne de cazare”, a spus Gabriel Lungu, administratorul unei pensiuni.
Gârnicul este o localitate în care sunt cehi şi unde se păstrează vechile obiceiuri
Gabriel Lungu, administrator pensiune
Ponturi
Cascade