» Ministrii Cabinetului Boc nu prea se inghesuie sa taie 20% din personalul pe care il au in subordine, motivand fie ca nu au suficienti angajati, fie ca prefera, mai degraba, sa le taie salariile.
» Multe ministere au insa agentii cu atributii similare. De pilda, Ministerul de Interne are in subordine Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, dar si Inspectoratul National pentru Evidenta Populatiei.
Premierul Emil Boc s-a intalnit ieri si alaltaieri cu ministrii PSD si PDL pentu a discuta reducerea personalului cu 20%, asa cum propusese si seful statului la sfarsitul saptamanii trecute. Statul ar fi avut in subordine, la sfarsitul anului 2008, 256 de agentii guvernamentale, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. In total, numarul bugetarilor din Romania este de 1,5 milioane de persoane.
Social-democratul Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri, a spus ieri ca locurile de munca ar trebui pastrate, fiindca "PSD nu agreeaza reducerea cu 20% a posturilor publice, ci prefera, mai degraba, reducerea temporara a salariilor". Pe de alta parte, ministrul social-democrat a declarat ca va renunta la doua dintre cele patru agentii pe care le are in subordine, ceea ce inseamna ca din cele 680 de posturi va reduce 200, dar in final aritmetica lui ajunge la doar 100 de disponibilizati.
Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), argumenteaza ca "se vorbeste despre reducere de posturi, nu de personal, iar 80-90% din ministere au scheme de personal mai mari". Cu alte cuvinte, a explicat Moraru, daca o institutie are o schema de 1.000 de oameni si, de fapt, angajati sunt numai 800, se poate face o reducere de 200 de posturi din organigrama, care oricum nu erau ocupate. Astfel, institutia ramane cu acelasi numar de angajati.
Ministrul Apararii, Mihai Stani