Cercetătorii francezi au descoperit o variantă a virusului HIV care provine de la gorile, spre deosebire de tulpina care afectează nu mai puţin de 33 de milioane de oameni în întreaga lume, care provine de la cimpanzei.
O femeie cameruneză de 62 de ani, infectată cu HIV, este cea de la care au pornit cercetările oamenilor de ştiinţă francezi. Aceştia au descoperit la cameruneza rezidentă la Paris unele neregularităţi în structura virusului. Astfel au ajuns la conluzia că femeia este afectată de o tulpină denumită HIV-2, provenită de la alte primate şi nu de la cimpanzei. Noul tip de HIV s-a dezvoltat dintr-un agent infecţios caracteristic gorilelor.
Savanţii sunt de părere că, deşi este vorba de o tulpină diferită, medicamentele produse pentru HIV-1 pot fi utilizate şi pentru noul tip de virus.
Deşi virusul HIV este cunoscut de la începutul anilor '80, oamenii de ştiinţă consideră că acesta a afectat populaţia umană din regiunea Republicii Democrate Congo încă de la începutul secolului trecut. Virusul s-a dezvoltat dintr-un alt agent patogen, care declanşează sindromul imunodeficienţei la primate (SIV).
Femeia cameruneză de la care a început cercetarea savanţilor francezi este afectată de un virus înrudit cu SIV-ul întâlnit la gorile, şi nu cu virusul HIV întâlnit la oameni.
Dr. David Robertson, de la Universitatea din Manchester, unul dintre colaboratorii oamenilor de ştiinţă care au descoperit noua tulpină de HIV, a atenţionat asupra importanţei monitorizării noilor tipuri de virus care provoacă sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA). Robertson a mai subliniat şi că femeia cameruneză diagnosticată la Paris demonstrează modul în care se deplasează boala de la primate la om şi dintr-o zonă a lumii într-alta.