Amenajarea unei unităţi care să ofere atât cazare, cât şi activităţi hipice, aduce profit după câţiva ani. Investiţia într-o astfel de proprietate presupune construirea spaţiilor de cazare, dar şi a unor structuri specifice. Dorinţa de a-şi transforma pasiunea într-o afacere l-a determinat pe Benedek Lukacs să construiască o pensiune în care unul dintre serviciile oferite să fie echitaţia. În urmă cu zece ani, când a decis să se mute din oraşul minier Vlăhuţa într-o cabană de munte, a construit un complex cu 14 camere şi a cumpărat un cal.
A investit toţi banii pe care îi strânsese de-a lungul timpului, aproximativ un miliard de lei vechi, aproximativ 60.000 de euro la acea vreme. Afacerea a mers mult mai bine decât se aştepta, astfel încât acum poate găzdui turiştii în 35 de dormitoare, iar în grajd sunt 20 de cai.
A construit un hotel cu camere duble şi apartamente cu două camere, precum şi şapte căsuţe. Nu s-a gândit niciodată să calculeze care este suprafaţa construită, dar întreg complexul se întinde pe trei hectare. „Nu pot spune cu certitudine cât am investit în total, dar a meritat, chiar şi în condiţiile în care cea mai mare parte a profitului am reinvestit-o“, spune administratorul pensiunii Lobogo.
Văzuse astfel de complexuri prin străinătate şi şi-a zis că trebuie să încerce şi el, chiar dacă echitaţia nu este un sport cu tradiţie în România. În plus, era nemulţumit că în zona în care decisese să se mute, în Valea Homorodului, la 18 kilometri de Odorheiu Secuiesc, nu exista nici o unitate de cazare de calitate. Faptul că le-a oferit turiştilor servicii de calitate, pârtie de ski, profesor de călărie, i-a adus de-a lungul timpului clienţi fideli. „Şi când te gândeşti că am vrut să am cai doar pentru că eu mi-am petrecut copilăria călărind...“, îşi aminteşte Benedek Lukacs.
Fonduri SAPARD pentru echit