David Esrig, celebrul regizor de teatru, în vârstă de 74 de ani, stabilit în Germania, prezintă astăzi, de la ora 11.00, la Institutul Cultural Român (ICR), conferinţa „În căutarea teatrului existenţial la Burghausen”.
Întâlnirea, desfăşura tă în prezenţa lui Horia-Roman Patapievici, preşedinte al ICR, este pe marginea atelierului de artă dramatică „În căutarea teatrului existenţial”, conceput, structurat şi condus de David Esrig. Atelierul se va desfăşura între 9 august şi 9 septembrie, la Burghausen, în Germania.
David Esrig a absolvit Institutul de Teatru şi Film Bucureşti (1958), iar, până în 1973, anul stabilirii în Germania, a pus în scenă numeroase piese, printre care „Vicleniile lui Scapin”, de Molière (1957, Piatra-Neamţ), „Troilus şi Cressida”, de Shakespeare (1965, Teatrul de Comedie) sau „Nepotul lui Rameau”, de Denis Diderot (1968, Teatrul Bulandra). După 1973, a profesat ca regizor la Bremen, München, Berna, Essen, în paralel cu o importantă activitate academică şi editorială. În 1993 a fondat Academia de Teatru şi Film Athanor din Burghausen.
Printre distincţiile care i s-au acordat de-a lungul carierei se numără Premiul Senatului Uniter pentru întreaga activitate artistică (2003) şi Ordinul naţional pentru contribuţia adusă promovării democraţiei şi culturii româneşti în lume (2004). Din 2005 e doctor honoris causa al Universităţii naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti. Atelierul de la Burghausen este organizat de ICR în parteneriat cu Academia de Teatru şi Film Athanor, cu sprijinul Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi al Fundaţiei Concept.