România are o instituţie care se va ocupa de schimbarea vremii. Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (ASNACP), înfiinţată de guvern şi subordonată Ministeru lui Agriculturii, se va juca de-a Dumnezeu. Sursa: ReutersSursa: NorthFoto
1 /.
Potrivit Hotărârii de Guvern 601/2009, publicată în Monitorul Oficial pe 5 iunie, Administraţia va aduce ploaia, va alunga norii, va combate grindina, va împrăştia ceaţa densă şi chiciura şi va atenua tornadele.
Scopul: diminuarea pagubelor produse de intemperii, satisfacerea nevoilor de apă, îmbunătăţirea vremii pentru manifestări festive şi sportive.
Deşi intervenţiile în atmosferă se practică, în lume, de mai bine de jumătate de secol, specialiştii în meteorologie spun că acestea nu sunt chiar de bun augur: pot destabiliza clima. Mai mult, date fiind costurile foarte ridicate pentru obţinerea rezultatelor dorite, „joaca” de-a Dumnezeu nu rentează.
Trei centre apără toată ţara
În România există, în prezent, Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova. Aceasta a fost înfiinţată în 2006, în conformitate cu Legea 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă, şi protejează 80.000 de hectare de culturi agricole. Potrivit hotării de guvern semnate de primul-ministru Emil Boc şi contrasemnată de miniştrii agriculturii, internelor, finanţelor, muncii şi mediului, din 2010 vom avea trei centre zonale pentru schimbarea vremii: pe lângă cel din Prahova, vor mai exista două, în Moldova şi Transilvania.
Alungi un nor, vin cinci
Deocamdată nu se ştie câţi bani va cheltui, anual, ASNACP, încă sunt discuţii între reprezentanţii ministerelor implicate. Oricum, schimbarea vremii ne va costa destul de mult, dacă stăm să ne gândim că numai pentru combaterea grindinei, doar pentru unitatea din