Cei care doresc să renunţe la fumat pot apela la medicii din campania „Stop fumat!” sau pot primi sfaturi gratuite la cumpărături.
De la 1 septembrie debutează în forţă campania „Stop fumat!”, susţinută de Ministerul Sănătăţii. Specialiştii îi invită pe românii care doresc să renunţe la ţigări să ceară sfaturi şi medicamente de la medicii implicaţi.
Cei care au dubii privind efectele ţigărilor asupra sănătăţii pot să-şi măsoare nivelul de monoxid de carbon din sânge şi să primească sfaturi care i-ar putea ajuta să renunţe la ţigări până pe 16 august, la Băneasa Shopping City. Aici, producătorii Nicorette (gumă de mestecat pe bază de nicotină) au amenajat un stand. „Rezultatele testelor se primesc pe loc, iar cei care doresc să renunţe la fumat vor primi şi un «plan de bătaie»”, spune Alina Andronache, responsabil al campaniei antifumat.
80% dintre români vor să renunţe la ţigări
Din toamnă, reîncepe programul „Stop Fumat!”, prin care se acordă gratuit medicamente care uşurează sevrajul. Mai bine de 80% dintre români declară că-şi doresc să renunţe la fumat, însă puţini reuşesc să facă asta.
Un român are în medie cinci tentative de renunţare la ţigări, înainte de a reuşi să devină nefumător. În aceste condiţii, pneumologii spun că e nevoie în continuare de campanii antifumat. „De la 1 septembrie, va reîncepe în forţă programul «Stop fumat!», căruia i se vor alătura alţi 30 de medici. Programul va fi extins în numeroase oraşe din ţară”, precizează Magda Ciobanu, consilier în Ministerul Sănătăţii. În continuare poate fi apelat numărul de telefon gratuit, 0800.878.673, la care se oferă consiliere antifumat. Numărul celor care au accesat programul „Stop fumat” până în martie a fost de 9.700 de persoane. În România, există aproximativ 5 milioane de fumători.
„Vom mai continua şi cu testele care a