Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter le-a stricat ieri ziua de plajă românilor de la malul Mării Negre şi i-a pus pe gânduri pe bucureştenii care s-au trezit că li se zdruncină monitoarele computerelor de la birou. Sursa: Octavian Cocoloş
Unul cu 1,5 grade mai mare ar ucide de câteva ori mai multi români decât în 1977. Cutremurul de ieri, de la ora 10.50, a fost de suprafaţă, înregistrându-se la o adâncime de 20 de km în Marea Neagră. Epicentrul mişcării telurice a fost localizat la 41 de km sud-est de Constanţa şi la 15 km est de Mangalia.
„În zonă avem de-a face cu o falie activă. S-a produs o mişcare pe falie ca re i-a perturbat sistemul, ne aşteptăm la o rearanjare ce se produce prin cutremure mai mici”, a spus directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Mircea Radulian.
Mai puternic la bulgari
Seismul a durat foarte puţin, vreo două secunde, propagarea undelor - mai mult, în jur de 30 de secunde. „A avut mai multe replici de mică intensitate, cuprinse între 1 şi 3 grade pe scara Richter”, a precizat aseară Gheorghe Mărmureanu, directorul INCDFP.
Deşi s-a resimţit mai tare pe teritoriul Bulgariei, cutremurul nu i-a lăsat nepăsători nici pe românii de pe litoral. „Eram cu familia într- o coferătie din Mangalia, pe faleză. S-a simţit tare, ne-am speriat şi noi, şi angajatele de acolo. Mesele trepidau, au căzut paharele de pe tejghea”, a povestit Mirela Oprea, turistă din Râmnicu-Sărat.
3.585 de imobile-problemă
1,5 grade în plus la valoarea seismului produs ieri ar fi putut pune, lejer, la pământ 800 de clădiri de locuit din România, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
Numărul imobilelor ce s-ar putea prăbuşi este chiar şi mai mare, dacă luăm în con