Previziunile se înrăutăţesc: vom avea recesiune de peste 8%. Oamenii de afaceri acuză autorităţile că nu fac investiţiile promise. Sursa: Agerpres
Previziunile privind scăderea economiei româneşti în 2009 se înrăutăţesc pe zi ce trece. Dacă acum câteva săptămâni se vorbea despre o estimare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) de 7% în acest an, ieri a fost adusă deja în discuţie posibilitatea ca recesiunea să depăşească 8%.
„Atât FMI, cât şi guvernul discută în momentul de faţă pe un scenariu de bază care are în vedere o scădere a economiei cu 8%-8,5% în acest an, faţă de 4,1% cât a fost luat în calcul la semnarea acordului (de finanţare cu Fondul - n.r.)”, au declarat surse care participă la negocieri, citate de Mediafax. O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti până pe 10 august, pentru a evalua situaţia din România şi stadiul în care se află acordul de împrumut.
De unde pot veni bani la buget
Misiunea FMI s-a întâlnit, ieri, cu membrii guvernului, după ce, cu o zi mai devreme, a avut discuţii cu sindicatele şi patronatele. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că situaţia Românei nu ar fi chiar atât de gravă dacă executivul ar gestiona bine fondurile pe care le are la dispoziţie. „Noi nu avem o criză gravă: avem bani, avem nevoi, dar nu folosim banii”, spune el.
În opinia sa, guvernul nu şi-a îndeplinit promisiunile: nu a demarat investiţiile publice masive clamate şi nici nu foloseşte pe scară largă asocierea cu firmele în parteneriate public-privat. În consecinţă, companiile care nu vor avea comenzi nu se vor putea menţine pe piaţă. Reprezentantul patronilor se aşteaptă în continuare la creşterea şomajului şi a numărului de falimente.
Ei se declară categoric împotriva creşterii TVA şi a cote