O intervenţie complexă de micşorare a stomacului a ajutat-o pe Cristina Băloiu să scadă substanţial în greutate şi să-şi schimbe metabolismul.
Dacă stai de vorbă cu Cristina Băloiu, nu-i dai mai mult de „treizeci şi ceva de ani”. Zâmbeşte mult, vorbeşte mult şi te cucereşte din prima. Şi mai are „o calitate”: a slăbit 30 de kilograme printr-o operaţie de by-pass gastric.
Operaţia se face laparoscopic
By-passul gastric este o intervenţie care li se face, de regulă, celor cu obezitate avansată, care nu mai pot slăbi prin alte metode, sunt dependenţi de dulciuri şi a căror sănătate e afectată serios de complicaţiile obezităţii.
„Prin această intervenţie laparoscopică se taie stomacul cu ajutorul unor dispozitive speciale şi se confecţionează un stomac mic în prelungirea esofagului. Pacientul va mânca mai puţin şi va avea o digestie mai bună datorită unui montaj intestinal special”, explică medicul Nicolae Iordache, specialist în chirurgia obezităţii la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti.
Intervenţia acţionează şi asupra metabolismului glucidelor şi al li pidelor, cu efect benefic la pacienţii cu diabet tip 2 şi la cei dependenţi de dulciuri: bolnavii se vor sătura cu mai puţină mâncare. „Acţionăm asupra procesului de absorbţie: alimentele se întâlnesc mai târziu cu sucurile pancreatice, iar hormonii care transmit senzaţia de saţietate către creier se eliberează mai repede”, explică mecanismul medicul Nicolae Iordache. Specialistul spune că e vorba despre o operaţie complexă, cu riscuri, şi că selectarea pacienţilor e riguroasă.
105 kilograme la 39 de ani
În cazul pacienţilor supraponderali sau obezi, medicii vorbesc despre efectul „bulgărelui de zăpadă”. „La un moment dat le este greu să mai slăbească pentru că grăsimea în cantităţi mari cere energie şi ajung să mănânce ca pentru