Percepţia românilor asupra instituţiilor statului este din ce în ce mai negativă, sub aspectul corupţiei, cetăţenii considerând că măsurile guvernului de combatere a acestui fenomen sunt total ineficiente. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În topul corupţilor conduc, în continuare, politicienii, magistraţii şi funcţionarii publici, potrivit Barometrului Global al Corupţiei lansat astăzi de Transparency International.
59% dintre cei intervievaţi consideră că acţiunile Executivului în domeniul luptei anticorupţie sunt ineficiente, iar datele TI arată că numărul celor care nu au încredere în acţiunile guvernanţilor de a combate acest fenomen este din ce în ce mai mare, astfel încât, faţă de barometrul precedent, se înregistrează o creştere cu 8% a celor nemulţumiţi.
Lipsa reformelor în domeniu, care ne-a adus şi un raport negativ pe Justiţie, plasează România pe penultimul loc în rândul ţărilor membre UE, după Bulgaria.
Partidele politice şi Parlamentul ocupă în continuare primele poziţii în topul
instituţiilor celor mai afectate de corupţie, urmate de justiţie şi funcţionarii publici, la mică distanţă. Mediul de afaceri şi media sunt şi ele în topul instituţiilor celor mai afectate de corupţie.
Potrivit TI, pe lângă absenţa reformelor, amplificarea percepţiei negative a populaţiei cu privire la instituţiile cele mai afectate de fenomenul corupţiei este cauzată şi de ineficienţa unor structuri precum DNA, ineficienţă "care nu mai poate fi camuflată de mediatizarea abundentă a cazurilor investigate"
Autorii raportului arată cu degetul şi spre sistemul judiciar românesc care este imobilizat de procesele excesive de autoreglare dublate de absenţa mecanismelor de responsabilitate.
Barometrul relevă, totodată, că românii au dat mită cu precădere pentru servicii medicale, aproximativ 22% d