Socializarea cu persoanele din comunitate începe să prindă contur şi în Bucureşti prin metoda artei comunitare, aplicată de zeci de ani în Europa. Evenimentul “Vecinii te invită la film” se va organiza timp de trei zile, începând de marţi, 11 august, în Parcul Carol, iar comunitatea vizată este cea din sectorul 4.
Detaşarea şi lipsa de interacţiune cu vecinii a devenit un fenomen în Capitală, după căderea comunismului în decembrie ’89. Dacă înainte de această dată, românii care locuiau în acelaşi bloc, pe aceeaşi stradă sau cartier se vizitau, ba chiar se ajutau cu diverse servicii sau produse casnice, în prezent oamenii abia dacă îşi mai dau bună ziua.
Lipsa de comunicare, alături de alte cauze, a dus la creşterea numărului de infracţiuni în interiorul comunităţilor, al cartierelor.
Schimbarea acestei stări de fapt este scopul acţiunii Fundaţiei Raţiu România, care organizează de marţi până joi proiecţii de filme sociale în aer liber, în faţa Monumentului Eroilor din Parcul Carol Bucureşti.
Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, proiectul “Ecran Comunitar” se va desfăşura sub forma unui eveniment de artă comunitară care va oferi participanţilor, pe lângă cele 270 de minute de filme, patru tipuri de ateliere de arte vizuale, info point pe teme comunitare şi hărţi ale sectoarelor “Bucureştiului cu legendă”.
Varsă-ţi oful!
Organizatorii au ales ca primă ţintă a campaniei comunitatea din sectorul 4, pentru că, susţin ei, în această zonă există probleme sociale grave.
“Problemele cu grad de frecvenţă ridicat identificate în Bucureşti, cu accent pe sectorul 4, sunt violenţa în şcoli, lipsa de adăposturi pentru seniori, lipsa locurilor de parcare suficiente, consum de droguri de mare risc şi câinii fără stăpân”, se arată în comunicatul transmis de către Fundaţia Raţiu România.
Toate acestea pot fi reclamate şi completate