CURAJ. Renunţaţi la medicamente şi expuneţi-vă treptat situaţiilor stresante, ori cereţi ajutorul unui specialist. Sursa: Shutterstock
Există cel puţin 14 tipuri de fobii care îi pot afecta pe cei vulnerabili, unele mai ciudate decât altele: frica de înălţime, praf sau lumină, teama de spaţii închise, apă, dentist, fantome sau de şerpi ori păianjeni. Unele se dezvoltă în copilărie, altele la maturitate. Vă prezentăm câteva tipuri de „frici”, diagnosticate frecvent de medici, precum şi modalitatea în care puteţi scăpa de acestea.
Agorafobia.
Reprezintă teama de spaţii publice şi este o afecţiune diag nosticată la aproximativ 4% dintre femei şi 2% dintre bărbaţi. Majoritatea persoanelor dezvoltă această fobie în primii 20 de ani de viaţă. Agorafobia reprezintă, de fapt, teama de a fi prins în aglomeraţie, de a sta la coadă la bancă, la supermarket, la teatru, teama de a urca în autobuz, în avion sau în alte mijloace de transport.
De cele mai multe ori, această fobie trece de la sine, pentru că persoanele afectate dezvoltă metode personale de terapie. În unele cazuri însă este nevoie de expunere treptată la „situaţii provocatoare” sau de tratament cu antidepresive.
Sociofobia.
Este teama de a vorbi în public, de a mânca împreună cu alţi oameni, de a semna un document ori de a folosi o toaletă publică. Şi în aceste cazuri funcţionează terapia de expunere repetată la situaţiile tensionate sau „terapie de rol”. De exemplu, o persoană căreia îi este frică să-i vorbească şefului poate învăţa asta în cadrul unui grup, unde va juca de mai multe ori rolul angajatului. Unele antidepresive şi anxiolitice pot fi prescrise celor sociofobi. Sunt persoane care folosesc alcoolul pentru a se dezinhiba, însă un astfel de comportament poate duce la de pendenţă şi, în final, la alcoolism. Se mai pot folo