Trecem zilnic pe lângă ei, ne uităm la marfa expusă şi de multe ori cumpărăm câte ceva. De la şosetele “şase perechi la 10 lei” la fructe şi legume, aproape orice poate fi cumpărat pe stradă, fără ca vânzătorii să ne dea bonul de casă.
1 /.
Tarabele lor, mizeria pe care o lasă în urmă pătează imaginea unui oraş ce se vrea capitală europeană. Cu toate acestea, în Sectorul 1 condus de Andrei Chiliman, autorităţile susţin că nu există un fenomen de acest gen. “Dacă un comerciant vine cu măsuţa în spate şi o aşază unde îl taie capul, va dispărea de acolo în cel mult o oră”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.
Realitatea îl contrazice pe reprezentantul primăriei, căci în preajma staţiei de metrou Aurel Vlaicu poţi cumpăra fructe şi flori la aproape orice oră. Pe străduţele din jur, aproape de blocurile recent reabilitate termic, găseşti oameni care vând şi lapte, brânză sau ouă. Comerţul stradal, o problemă socială Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, Cristina Popa, spune că amenzile sunt prea mici pentru a-i speria pe vânzători. Dacă ar avea bani, mulţi dintre ei s-ar duce în pieţe, să vândă legal. “Ei revin pe stradă pentru că nu au bani să plătească taxe forfetare pentru tarabele din piaţă. În fond, este o problemă socială”, consideră Cristina Popa. Potrivit acesteia, de la începutul anului, au fost date 3.925 de amenzi în sumă de peste 1,53 de milioane de lei. Unii comercianţi sunt amendaţi şi de două ori pe zi, dar se întorc la locul lor imediat după plecarea poliţiştilor. Un ban cinstit Vânzătorii stradali din Bucureşti au învăţat “meserie” de la părinţi ori au trebuit să găsească o metodă de a supravieţui în economia de piaţă. Florenţa are 35 de ani şi trei guri de hrănit acasă, doi băieţi şi o fată. De când se ştie, a bătut străzile oraşului cu sarsanaua cu marfă în spate pentru a f