Internetul a devenit un motiv de îngrijorare pentru oficialii chinezi, al căror comportament este tot mai atent studiat de cetăţeni, spune un consilier guvernamental citat de AFP.
"Internetul a devenit cel mai puternic instrument media din viaţa cotidiană a fiecărui oficial", potrivit lui Steven Dong, consilier în Consiliul de Stat - Cabinetul chinez - pe probleme de publicitate şi comunicare.
Dong face referire aici la "cyber-vigilantism", un fenomen în plină ascensiune în China, prin care utilizatorii normali de internet fac cercetări iar apoi pun presiune asupra indivizilor ar fi avut un comportament "greşit".
"Anul trecut am avut peste 84 de oficiali guvernamentali afectaţi de "cyber-vigilantism", iar o treime din ei şi-au pierdut slujba", a spus Dong.
Într-unul dintre cele mai cunoscute cazuri, un oficial din oraşul Shenzhen, din sudul Chinei, a fost concediat, după ce au apărut pe internet clipuri video cu el având un comportament "necorespunzător" într-un restaurant. Totodată, recent, un tânăr de 20 de ani a fost condamnat la 3 ani de închisoare după ce pe internet au apărut clipuri în acesta lovea cu maşina un pieton în timpul unei curse de maşini. Potrivit consilierului Steven Dong, utilizatorii de internet nu doar că s-au revoltat asupra incidentului, dar au susţinut şi că băiatul care a apărut în faţa instanţei nu era şoferul vinovat.
"Cred că aveam nevoie de o lege care să reglementeze internetul, astfel vom realiza în curând că şi oamenii normali pot fi afectaţi", spune Dong. " Acesta nu este calea corectă de a ajuta democraţia, de a ajuta interesele majorităţii, doar va crea turbulenţe în mediul politic". (V.M.)
Internetul a devenit un motiv de îngrijorare pentru oficialii chinezi, al căror comportament este tot mai atent studiat de cetăţeni, spune un consilier guvernamental cit