Probabil că niciun lucru nu a rămas nespus despre Roma. Ce alt oraş şi-a păstrat măreţia în ultimele aproape trei milenii? Misiunea de a descrie un oraş etern într-o manieră originală se apropie de imposibil. Sursa: Gabriela Zanfir Numai enumerarea locurilor care merită vizitate şi ar lua tot spaţiul unui articol. Cu toate acestea, experienţa fiecăruia în Roma rămâne unică. Şi merită povestită.
Dacă ţi-ar spune cineva că, ajuns la două aruncături de băţ de Colosseum, o să-l tratezi cu spatele pentru că te interesează mai mult să îţi ostoieşti setea dospită sub soarele torid, cu apă rece din fântâna din apropiere, nu l-ai crede. Însă odată ajuns în această situaţie nimic nu ţi se va părea mai natural. Cum ajungi şi unde te cazezi la Roma
Prima oprire în capitala Italiei îţi vine în minte mai degrabă ca un reflex decât în urma unui proces de evaluare: Colosseumul. Dacă alegi să ajungi cu metroul la arena gladiatorilor, atunci întâlnirea ta cu acest colos se va produce brusc, fără niciun fel de avertizare. În urma călătoriei care te va costa 1 euro, te vei opri în staţia Colosseo. După ce urci la suprafaţă şi dai să ieşi din staţia de metrou, îţi apare gigantic în faţă ce a mai rămas din Colosseum. Nu-ţi vine să crezi că ai pe trotuarul de vizavi cel mai cunoscut exponat al arhitecturii romane. Furnicarul de la baza lui - turişti zgomotoşi, scutere, autobuze, claxoane, formează un oximoron cu mileniile cărora le-a rezistat Colosseumul, cu liniştea lui mormântală şi cu măreţia lui. Sentimentul ţi se creează dacă te opreşti fie şi pentru două secunde să admiri priveliştea. Şi apoi ţi se dezvoltă pe măsură ce înaintezi în ce a mai rămas din Roma antică, spre Arcul lui Constantin, spre Forumul Roman, spre Circus Maximus, Bocca della Verita sau Columna lui Traian.
Este imposibil să treci pe lângă toate aceste urme vii ale