Consumul de băuturi alcoolice în exces este responsabil pentru creşterea masivă a numărului de cazuri de cancer al cavităţii bucale. Sursa: Reuters
Potrivit experţilor de la Cancer Research UK, alcoolul a condus în ultimii ani la o creştere alarmantă a numărului de cazuri mai ales în rândul persoanelor de peste 40 de ani, arată Sky News.
Astfel, din statistica specialiştilor englezi rezultă că, de la jumătatea anilor '90, numărul cazurilor diagnosticate cu această boală dentară gravă a crescut cu 28% în cazul bărbaţilor şi cu 24% în cazul femeilor.
Din moment ce cancerul cauzat de fumat se dezvoltă în funcţie de numărul de ţigări consumate, precum şi de perioada de timp în care s-a practicat fumatul (uneori până la 30 de ani), aceştia apreciază că răspunzător de această creştere este alcoolul.
Consumul insuficient de fructe şi legume sau prezenţa virusului cu transmitere sexuala Human papillomavirus (HPV) sunt şi ei factori de risc care contribuie la apariţia cancerului bucal.
"Aceste cifre sunt de-a dreptul îngrijorătoare", avertizează Hazel Nunn, de la centrul Cancer Research.
"Ţigările sunt, de departe, factorul principal în apariţia cancerului bucal".
El recomandă atât evitarea tutunului de orice fel (pasiv sau activ), cât şi consumarea băturilor alcoolice cu moderaţie.
Care sunt simptomele cancerului bucal?
Aftele, leziunile şi petele roşii sau albe în zona bucală care persistă mai mult de trei săptămâni, însoţite de dureri inexplicabile în gură sau în zona urechilor sunt cele mai întâlnite semne în cazul acestei tumori.
Există şi o veste bună: depistat la timp, acest cancer poate fi tratat, spune Nunn.
Cancerul cavităţii bucale este a opta tumoare malignă ca frecvenţă, fiind de două ori mai întâlnită la bărbaţi decât la fem