În perioada ianuarie-iunie 2009, industria de phishing (furtul cibernetic de informaţii confidenţiale) s-a intensificat, cu o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, anunţă oficialii BitDefender. Sursa: Ciprian Stelian
„Pentru infractorii cibernetici, situaţia economică, dar şi panica şi stresul oamenilor cauzate de condiţiile actuale sunt oportunităţi ideale de a obţine acces la informaţii confidenţiale”, declară, într-un comunicat, Vlad Vâlceanu, şeful Laboratorului Anti - spam de la BitDefender.
În medie, cele mai frecvente ţinte ale atacurilor tip phishing din România sunt din domeniul financiar, în principal bănci şi instituţii de transfer bancar.
La noi, într-un top 5 al instituţiilor ale căror imagini sunt fraudate, primele patru locuri sunt ocupate de băncile Raiffeisen (86%), BancPost (7%), Transilvania (4%) şi BRD (2%). Pe al cincilea loc este Romcard (1%).
Minciunile infractorilor
Cel mai des invocate argumente ale mesajelor spam sunt negative, precum blocarea unui cont sau depăşirea perioadei de valabilitate a acestuia (40%), actualizări fictive ale metodelor de siguranţă ale băncii (30%), precum şi creşterea taxei de administrare a sumelor retrase (10%).
„Au fost depistate şi metode care se bazează pe motivaţii pozitive, precum primirea unei sume substanţiale de bani dacă utilizatorul completează detaliile unui formular ataşat (15%)”, spun cei de la BitDefender. În orice caz, oricare ar fi argumentul folosit, singura motivaţie reală a autorilor de phishing este golirea contului persoanei către care este trimis mesajul.