În timp ce Ministerul Justiţiei se chinuie de 13 ani să facă un sediu nou pentru Tribunalul Prahova din Ploieşti, actuala clădire în care se judecă anual peste 50.000 de procese stă să cadă peste judecători şi avocaţi. Sursa: Marius Nica
Veche de 66 de ani, clădirea care găzduieşte Tribunalul Prahova se poate prăbuşi în orice moment. Deşi este încadrat în clasa I de risc seismic, imobilul situat în centrul Ploieştiului nu a mai beneficiat de lucrări de consolidare de aproape trei decenii.
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Prahova, din anul 2003 clădirea figurează pe lista instanţelor care au nevoie urgentă de reabilitare, însă până acum nu s-a făcut decât o expertiză tehnică.
„Avem emoţii de fiecare dată când ajungem la tribunal pentru că nu ştim dacă mai ieşim teferi de acolo. Clădirea este atât de şubredă, încât nu cred că mai poate fi consolidată, ci doar demolată şi ridicată de la zero”, susţine avocatul Iulian Teodorescu.
În calitate de consilier local, Teodorescu a aprobat construcţia unui nou sediu al tribunalului acum 13 ani. Tot atunci au fost începute şi lucrările de construcţie a Palatului Justiţiei din Ploieşti, care ar fi trebuit să adăpostească atât Tribunalul Prahova, cât şi Curtea de Apel Ploieşti.
Constructor în faliment
Termenul de finalizare a construcţiei a fost depăşit cu 10 ani din cauza fondurilor insuficiente alocate de la bugetul de stat, dar şi intrării în faliment a firmei Coreco, constructorul care a câştigat licitaţia.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, pentru mutarea Tribunalului Prahova în noul sediu ar mai fi nevoie de aproximativ 60 de milioane de euro, o sumă imposibil de alocat mai ales în acest an de criză.
Până când se vor găsi banii necesari inaugurării Palatului Justiţiei, prahovenii care au pe rol proce