Curăţarea bucătăriei cu bureţi de vase sau folosirea de aspiratoare care nu pot reţine particulele mici de praf pot cauza boli grave. Sursa: Hepta
O bună parte dintre răceli se iau din propria casă. Epidemiologii atenţionează că propriile noastre locuinţe sunt un mediu deosebit de contagios. Bucătăria este descrisă de medici ca fiind unul dintre locurile cele mai murdare şi pline de bacterii din întreaga casă.
Iată exemple de câteva obiceiuri care vă pot îmbolnăvi uşor, potrivit specialiştilor site-ului medical webmd.com.
1. Buretele de bucătărie, sursă majoră de microbi
În chiuvetă se spală adesea carne crudă, care poate fi purtătoare de bacterii pre cum Ecoli şi salmonella. Când preparaţi mâncarea, aveţi grijă să nu amestecaţi alimentele din diferite categorii. „De exemplu, morcovul, ceapa, brânza şi carnea nu trebuie să stea pe aceeaşi masă. Pregătiţi-le separat şi, după fiecare categorie de alimente folosită, igienizaţi suprafaţa”, recomandă medicul Marian Neguţ, şeful Catedrei de Epidemiologie de la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, din Bucureşti.
Atunci când preparaţi sau încălziţi hrana pentru sugari nu o testaţi cu degetul, iar când aşezaţi mâncarea în frigider, fiţi precauţi. „După ce aţi pus mâna pe carne, nu atingeţi legumele fără să vă spălaţi”, sugerează medicul Marian Neguţ. Numeroase suprafeţe din bucătărie se curăţă cu ajutorul buretelui, care poate fi purtător de bacterii, virusuri, microbi. Cu cât veţi curăţa mai multe suprafeţe cu buretele, cu atât mai mult veţi împrăştia microbii.
Singura modalitate de a împiedica dezvoltarea microbilor ar fi să sterilizaţi buretele. Îl puteţi fierbe sau îl puteţi introduce în fiecare zi, cel puţin două minute, în cuptorul cu microunde pentru sterilizare. Puneţi-l într-un castron cu apă şi lăsaţi-l să fiarbă puţin în interiorul lichi