Pentru a-i forţa pe angajaţii la stat să-şi ia concediu fără plată, executivul este obligat să dea o ordonanţă de urgenţă. Sindicatele spun că vor protesta şi vor ataca măsurile în instanţă.
Autorităţile evită disponibilizările până la alegeri. Însă, pentru a economisi 1,5 miliarde de lei la buget, toţi cei 1,4 milioane de angajaţi din sistemul public vor fi obligaţi să-şi ia 10 zile de concediu fără plată, în perioada septembrie - noiembrie. Aşa a anunţat ieri Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor. El a adăugat că pentru a adapta bugetul la condiţiile de criză, în această lună va avea loc o rectificare bu getară, care prevede un PIB dimi nuat cu 34 miliarde lei şi suplimentarea bugetului de pensii .
În replică, sindicatele spun că era sclavagismului a trecut, iar guvernul trebuie să respecte legile şi să-şi protejeze sala ria ţii. În caz contrar, ei ameninţă statul cu procese şi greve. Totodată, ei avertizează că măsura ar putea duce la închiderea unor secţii din spitale şi la surmenarea medicilor.
Soluţia ca guvernul să-şi aplice decizia de a-i trimite pe bugetari în concediu forţat este să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice Codul muncii şi Legea funcţionarilor publici, pe care sindicatele se pregătesc deja să o atace în instanţă.
RESTRUCTURARE
În 2010, potop pe capul bugetarilor
Teodora Vasâlca
În lipsa iniţiativelor ferme de reformare a sectorului public în acest an, măsurile dure de corectare a cheltuielilor cu bugetarii nu mai pot fi evitate în 2010. Deocamdată, reforma sectorului public se va limita la restructurarea agenţiilor, deşi cheltuielile cu bugetarii au ajuns la 9% din PIB.
Reducerea timpului de lucru în ultima perioadă din an face parte din planul de măsuri pentru ajustarea totală a cheltuielilor cu 5,5 miliarde lei, conform în ţe