Din cauza scăderii contribuţiilor la asigurări, tot mai puţini români primesc asistenţă gratuită, iar unele spitale sunt falimentare. Din septembrie, situaţia va deveni critică. Sursa: Cosmin Marinescu
Criza îşi pune amprenta dramatic asupra sistemului de sănătate şi generează situaţii disperate: bolnavii cu HIV/SIDA au ajuns să protesteze din nou pentru că nu mai au medicamente, fondurile pentru analize au scăzut şi de cinci ori comparativ cu 2008, datoriile uriaşe ameninţă spitalele cu falimentul, iar în unele locuri medicii primsc salarii diminuate. În ciuda crizei de personal din spitale, şi angajaţii din sănătate vor fi obligaţi să-şi ia 10 zile de concediu fără plată până în noiembrie.
Oficial, la fondul de asigurări s-au colectat cu 12% mai puţini bani faţă de anul trecut, în condiţiile în care în prima parte a anului s-a cheltuit mult pe medicamente de ultimă generaţie. Pentru ca bolnavii care suferă de cancer sau HIV să aibă medicamente măcar până luna viitoare, din bugetul Ministerului Sănătăţii s-au făcut transferuri către asigurări, însă banii nu acoperă necesarul pe acest an.
Gura de oxigen pentru sănătate ar putea fi coplata, măsură pe care oficialii din Sănătate vor să o introducă de luna viitoare.
Scădere de 12% a bugetului
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că se aştepta să apară probleme, deoarece primele trei luni ale anului au fost începute cu deficit bugetar. „Pe bugetul sănătăţii există acum o presiune mare. Am avut o creştere a costurilor cu tratamentele, dar şi un număr mai mare de bolnavi”, ne-a explicat Irinel Popescu, preşedintele CNAS. Potrivit acestuia, anul 2009 a început cu un buget global cu 9,1% mai mic faţă de 2008. „Acum, scăderea globală a ajuns, probabil, pe la 12%”, estimează şeful CNAS.
„Ne descurcăm până la toam