Din cauza cheltuielilor mari de întreţinere, proprietarii care au investit sute de euro în câini de companie cu pedigree au început îi abandoneze pe străzi, de unde ajung în adăpostul primărei. Sursa: Marius Nica
„Într-o zi, când am fost să duc gunoiul, am văzut lângă tomberon un ciobănesc german superb. Prima dată am crezut că s-a pierdut, însă zilele următoare era tot acolo, alături de alţi maidanezi”, spune Costin Pănescu, care locuieşte într-un bloc din cartierul Nord. Câţiva dintre câinii de rasă abandonaţi au fost prinşi de hingheri şi duşi la adăpostul Primăriei Ploieşti de la Bucov.
„Avem câini din rasa ciobănesc şi husky, dar au fost şi rottweileri sau alţi câini de pază la noi. Unii sunt aduşi chiar de proprietari, ca să le găsim noi alţi stăpâni, deşi e aproape imposibil acest lucru, dar pe cei mai mulţi îi ridicăm de pe străzi”, povesteşte Gheorghe Petre, unul dintre angajaţii adăpostului.
Caută mâncare la Zoo
În ciuda numeroaselor ONG-uri pentru protecţia animalelor, anul acesta doar 20 de ploieşteni au adoptat câinii abandonaţi, alţi 50 ajungând în Germania, prin intermediul unei fundaţii.
Aflată la periferia oraşului, şi grădina zoologică atrage maidanezii de rasă aflaţi în căutarea hranei. „Pentru a nu avea probleme, am refăcut gardul de la zoo, iar când apar câinii abandonaţi în zonă sunăm la protecţia animalelor”, spune Iulian Costache, purtător de cuvânt de la Zoo Bucov.
Criza a afectat şi afacerile dezvoltate în domeniul întreţinerii câinilor de rasă. „Vânzările la mâncarea şi accesoriile pentru animale au scăzut în medie cu 40%. Dacă anul trecut aveam clienţi berechet, acum oamenii nu se mai îndură să dea bani pentru hrană specială. Chiar ieri îmi povestea un client fidel că a început să dea mâncare gătită la câine, deşi e conştient că aceasta dăunează sănătăţii patrupe