Cotidienele româneşti au ignorat fenomenul din august 1969, însă „Viaţa studenţească” a fost intrigată de mişcările tinerilor „cu păr lung şi cămăşi înflorate”.
1 /.
În weekendul 15-18 august 1969, când nici Occidentul nu bănuia ce se va întâmpla în satul Bethel, în apropiere de New York, presa comunistă era absorbită de cu totul alte mişcări. Pe 23 august se împlineau 25 de ani de la „eliberarea Republicii Socialiste România de sub jugul fascist” şi întreaga suflare gazetărească respira aceleaşi cuvinte: „bilanţ”, „împliniri”, „mulţumiri”, „propăşire”, „chezăşie”.
Astăzi, când se împlinesc 40 de ani de la evenimentul care a schimbat istoria muzicii, EVZ arată cum a reflectat presa vremii fenomenul de peste Ocean.
În paginile de „actualitate internaţională” ale „Scînteii”, „Scînteii tineretului” sau „României libere” nu apare nici o notiţă despre Woodstock, în săptămânile de după eveniment. Una dintre puţinele publicaţii intrigate de fenomen este săptămânalul „Viaţa studenţească”.
În primul număr de după vacanţa de vară, din 24 septembrie 1969, în suplimentul „Boboc 69”, la rubrica „Coktayl” apare articolul nesemnat „Marele pelerinaj al triburilor pop”. Pretextul e concertul lui Bob Dylan de pe Insula Wight, din 30 august, unde au venit peste 100.000 de oameni şi la care ar fi asistat şi autorul articolului. „250.000 în pelerinaj la Hyde Park, cu ocazia concertului dat de Rolling Stones, 400.000 la Bethel, în SUA, la 15 august, 80.000 la ultimul festival american de rock: muzica pop s-a transformat într-un fenomen mistic”, conchide reporterul, fascinat de ce i se întâmpla Occidentului.
„Jim Morisson se dezbracă pe scenă”
Tineretul socialist nu putea însă adera la principiile „tinerilor cu păr lung şi cămăşi înflorate”, motiv pentru care, spre finalul reportajului apar – plantaţi proba