Noua lege a salarizării va duce la un paradox: ce se câştigă acum prin disponibilizări masive din sectorul de stat se va pierde odată cu mărirea lefurilor celor rămaşi. Sursa: Codrin Prisecaru
Stabilirea remuneraţiei bugetarilor în funcţie de salariul minim pe economie face ca disponibilizările din sectorul de stat să nu aibă niciun rost. Dacă salariul minim va creşte de la 1 ianuarie 2010, vor fi majorate pe linie lefurile tuturor categoriilor de bugetari. Iar sacrificiul celor daţi afară nu va face decât să alimenteze majorările salariale ale celor care rămân angajaţi.
„Aşa s-a lucrat din 1990, cu salariul minim ca bază de calcul. Va trebui revizuit şi noul proiect al legii salarizării unice”, ne-a declarat Adrian Cojocaru, vicepreşedintele Cartel Alfa.
Astăzi, în cadrul întâlnirii săptămânale, sindicatele vor discuta şi subiectul legii salarizării, care intră în perioada următoare în dezbatere publică, pentru 30 de zile. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că stabilirea câştigurilor bugetarilor în funcţie de salariul minim este un „potenţial pericol”.
Ministrul muncii, Marian Sârbu, a declarat, săptămâna trecută, că salariul minim va creşte, anul viitor, cu aproximativ 25%, ajungând la 750 de lei. Sindicatele susţin însă că este vorba de o sumă mai mare. „Salariul minim se va apropia de 1.000 de lei”, spune Adrian Cojocaru. Astfel, este de aşteptat ca neînţelegerile dintre sindicate şi guvern să se acutizeze şi pe subiectul salariului minim.
Medicul specialist: 750 de lei mai puţin
Sindicatele critică „tăierea” coeficienţilor de calcul al salariilor din noul proiect de lege, faţă de vechea variantă.
Un manager de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia să aibă 9 salarii minime pe economie, va beneficia de cel mult 6,8 salarii minime, iar directorul medical va avea