Mai ales copiii pot fi răpuşi de această boală, care e principala cauză de mortalitate în lume, avertizează OMS. Sursa: Codrin Prisecaru
În fiecare an, pneumonia omoară aproximativ 1,8 milioane de copii în lume, mai mult decât HIV, malaria şi pojarul la un loc, arată o statistică recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În România, numărul total de decese (atât la adulţi, cât şi la copii), înregistrat anul trecut, a fost de 50, zeci de mii de români fiind diagnosticaţi cu această boală în fiecare an. Pneumoniile pot fi cauzate de virusuri, bacterii şi fungi, însă ar putea fi prevenite prin vaccin, evitarea răcelilor şi a gripelor, care scad rezistenţa sistemului imunitar, şi printr- o dietă echilibrată.
155 de milione de cazuri pe an
Potrivit OMS, în fiecare an sunt înregistrate 155 de milioane de cazuri de pneumonie la copii, pe glob. Dintre acestea 20% sunt mortale, dar medicii atrag atenţia că majoritatea ar putea fi tratate ieftin, cu medicamente potrivite, dietă şi odihnă. „E o boală agresivă, care şi în România face multe victime. Am remarcat că în multe cazuri tratamentul e început târziu, uneori când boala e imposibil de vindecat”, spune medicul Traian Mihăescu, de la Clinica de Pneumologie din Iaşi.
Specialistul menţionează faptul că un tratament prost început, cu antibiotice nepotrivite, poate duce la complicaţii. „Boala se poate extinde la ambii plămâni, infecţia poate atinge pleura (învelişul plămânilor - n.r.)”, explică medicul Traian Mihăescu.
Boală agravată de fumat
În România, anul trecut cele mai multe decese au fost la copiii sub 4 ani şi la vârstnicii de peste 65 de ani. „Nu este o boală rară, care poate fi dusă pe picioare. Sunt forme complicate, pe care le fac mai ales vârstnicii cu probleme de imunitate, cu boli cronice, precum cancer ori diab