Zeci de salariaţi ai Agenţiei de Salvare Vieţi Omeneşti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor, au protestat spontan azi, în faţa sediului din portul Constanţa, cerând minitrului Radu Berceanu să renunţe la decizia desfiinţării agenţiei. Înfiinţată acum 30 de ani sub numele de Grupul de Intervenţie şi Salvare Navală, instituţia devenită agenţie acum cinci ani este singura care se ocupă de salvarea vieţilor omeneşti pe mare, intervenţii la depoluări în largul Mării Negre şi de asigurarea siguranţei navale în portul Constanţa. Sursa: Feri Predescu Reprezentanţii ARSVOM sunţin că atât Radu Berceanu, cât şi premierul Emil Boc, fac o confuzie gravă când pun ARSVOM pe lista agenţiilor care trebuie desfiinţate, cu atât mai mult cu cât o unitate cu acest obiect de activitate există în toate porturile din lume.
Mai mult, salariile celor aproape 200 de ofiţeri maritimi, marinari, specialiştilor în depoluare marină şi a scafandrilor nu depăşesc 1000 de lei. „Noi nu ştim dacă domnul Berceanu s-a referit la noi ca la cei care câştigă la agenţiile alea sume exorbitante de 30.000 - 40.000 de lei, dar noi muncim pe 614 de lei salariu pe lună”, spune ofiţerul mecanic Marian Gruia.
Investiţii din fonduri Phare
În ultimii ani însă, ARSVOM a obţinut, prin fonduri Phare, finanţări pentru echipamente navale de mare performanţă pentru intervenţii de salvare a naufragiaţilor, pentru depoluare marină şi dezeşuări de nave.
„Ministerul ar fi avansat soluţia comasării cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi practic această comasare este de fapt o desfiinţare şi transferarea fondurilor Phare in buzunarul cercurilor de interese ale portului Constanţa”, spune liderul sindical Iulian Olaru.
Directorul general al ARSVOM Dorel Constantin Onaca spune că nu a primit nicio decizie s