În tratamentul disfuncţiilor sexuale masculine, un rol important îl are medicul, dar şi partenera de cuplu, susţine medicul specialist urolog Cătălin Belinski, membru al Asociaţiei Europene de Urologie.Jurnalul Naţional: Care sunt principalele probleme de sexualitate acuzate de români?
Cătălin Belinski: Dacă vorbim despre bărbaţi, principalele disfuncţii sexuale masculine sunt disfuncţia erectilă şi ejacularea precoce.
Femeile sau mai curând bărbaţii sunt dispuşi să consulte specialistul atunci când au probleme de sexualitate?
Bărbaţii se adresează medicului atunci când problemele legate de viaţa sexuală sunt conştientizate şi acutizate. Partenera are un rol important atât în decizia de a se adresa medicului specialist, cât şi în reuşita tratamentului. Implicarea ambilor parteneri devine astfel o necesitate din punct de vedere al medicului.
Se apreciază că numărul persoanelor cu asemenea probleme este mult mai mare, comparativ cu al celor care consultă specialistul.
Care este principalul motiv pentru care acestea întârzie să se prezinte la medic?
Pacientul trebuie în primul rând să conştientizeze disfuncţia sexuală. Aceasta trebuie apoi să influenţeze viaţa cuplului şi partenerii să dorească găsirea unei soluţii. Este dificil de făcut acest pas într-o ţară în care educaţia sexuală este aproape inexistentă, aşa cum educaţia sanitară, în general, este inexistentă pentru marea masă a pacienţilor noştri.
Care este, în opinia dumneavoastră, principala cauză a disfuncţiei erectile la persoanele tinere?
Disfuncţia erectilă la tineri este de cele mai multe ori psihogenă. Există, de asemenea, situaţii în care stilul de viaţă complet dezordonat al tinerilor (şi vorbim aici nu doar de alimentaţie, ci şi de consumul de alcool, ţigări, odihnă insuficientă, stres) poate determina disfuncţii sexuale.
@N