Nici la finalul primei săptămâni de dezbateri intense pe marginea pachetului de legi ale educaţiei nu se întrezăreşte vreun rezultat concret în privinţa a ceea ce se vrea a fi „adevărata reformă”.
După două zile de dezbatere publică la Camera Deputaţilor, la care au fost prezenţi profesori, elevi, studenţi, inspectori, politicieni şi chiar preşedintele Traian Băsescu, şi după alte două zile de discuţii la guvern şi la Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi Mircea Miclea, „părinţii” noilor pachete de legi, tot nu au ajuns la un numitor comun. Niciunul nu dă înapoi, încercând să-şi impună ideile. „Vom vedea în ce măsură, în textul final, elaborat de minister, se vor asimila soluţiile noastre. Vom vedea dacă am venit degeaba la minister în aceste două zile”, a declarat Miclea, citat de Mediafax.
Boc, aflat în trecere
Între timp, premierul Emil Boc face vizite inopinate la minister, pentru a verifica stadiul negocierilor. „Să-i lăsăm pe colegii noştri să lucreze. La aceeaşi masă sunt experţi din educaţie, conduşi de doamna ministru Andronescu, care lucrează la cele mai importante soluţii privind educaţia”, a spus, ieri, primul ministru, „aflat în trecere”.
Chiar dacă Mircea Miclea, este de părere că, pentru început, trebuie schimbată programa şcolară şi abia apoi modificate testele naţionale sau Bacalaureatul, reprezentanţii ministerului insistă ca toate modificările care vizează evaluările să se facă din această toamnă. „Idealul este să modifici mai întâi programa şi abia apoi bacalaureatul şi admiterea la liceu”, susţine Miclea. „Pe 1 septembrie vom publica pe site-ul ministerului metodologia de desfăşurare a acestor examene”, îi dă replica Doina Pană, secretar de stat în preuniversitar.
Dacă ar putea cădea totuşi la o înţelegere în această privinţă, Miclea nu concepe să facă vreo concesie atunci c