Am auzit atât de des faptul că betonul este principalul vinovat pentru atmosfera sufocantă pe timpul verii în oraşele noastre încât am început să observ mai cu atenţie ce se întâmplă în jurul meu, să văd care este realitatea. În primul rând, am constatat că cea mai mare parte a căldurii este emanată la nivelul străzilor care sunt astfaltate şi nu betonate. În al doilea rând, am realizat că fără beton nu se poate concepe nici un tip de construcţie modernă, fie aceasta din categoria clădirilor rezidenţiale sau a celor industriale sau de infrastructură. Degeaba blamăm betonul pentru că fără el nu ar exista confortul civilizaţiei actuale.
Gândiţi-vă numai la faptul că de la baraje, centrale de apă, poduri, staţii de epurare a apei până la fabrici, spitale, şcoli şi case betonul este nelipsit. Chiar şi pentru o simplă casă din lemn este nevoie de fundaţie la care se foloseşte betonul.
COMPOZIŢIE NATURALĂ
Dar deseori un produs artificial este catalogat ca fiind dăunător. Haideţi însă să enumerăm doar câteva produse care sunt fabricate, dar materiile prime, de bază din care sunt produse sunt naturale: sticla, linoleumul, faianţa, gresia, cărămida etc. Este o listă care poate fi făcută foarte rapid de oricine numai dacă priveşte cu atenţie la ceea ce are în jurul său în propria casă. Surprinzător sau nu, dar betonul face parte şi el din categoria materialelor care au la bază compuşi naturali.
Conform CIROM - Patronatul din industria cimentului şi a altor produse Minerale pentru construcţii din România - betonul este 100% natural. El este obţinut prin amestecul cimentului (care are la bază şi calcarul şi argila) cu nisip, pietriş, aditivi şi apă. Astfel, în urma unui proces tehnologic complex se obţine cel mai utilizat material de construcţie din lume: betonul.
În Uniunea Europeană, statistica întocmită de Asociaţia Eu