Mesele echilibrate, lipsite de grăsimi, le asigură o viaţă normală celor care suferă de această boală. Sursa: Hepta
Pentru diabetici sau pentru cei predispuşi să facă această boală, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, dieta echilibrată este esenţială. Experţii americani, reprezentanţi ai American Diabetes Association (ADA), spun că diabetul poate fi controlat dacă ştiţi ce trebuie să mâncaţi. Respectând cu stricteţe anumite reguli, evitaţi şi apariţia anumitor complicaţii, cum ar fi neuropatia (sunt afecaţi nervii ce controlează sensibilitatea tactilă), care vă poate afecta mersul.
Carbohidraţi din pâine neagră şi orez brun
O glicemie cu valori normale vă poate proteja nervii periferici. Menţinerea nivelului zahărului din sânge la valori bune este posibilă doar având grijă de regimul alimentar. O dietă echilibrată cuprinde carbohidraţi, fructe, legume, lapte, carne slabă de vacă, de peşte şi grăsimi să nătoase.
Carbohidraţii se digeră mai încet şi menţin glicemia la valori normale pe durată mare de timp, vă satură repede şi vă împiedică să mâncaţi mult. Îi găsiţi în cereale, pâine neagră, fasole, orez brun. Fructele şi legumele vă oferă vitamine, minerale şi fibre, iar carnea şi laptele - proteine. Este foarte important să mâncaţi variat şi produse de calitate. Cel puţin două fructe pe zi sunt o bligatorii. Cât despre carne, alegeţi-o doar pe cea slabă. La fel şi lactatele. E vitaţi zahărul, iar sarea folosiţi-o cu zgârcenie.
Împărţiţi-vă mesele pe toată durata unei zile. Nu mâncaţi mult la o singură masă şi nici nu săriţi peste mese, deoarece valorile glicemice se dau peste cap. În plus, şi medicamentele contra diabetului îşi fac mai bine efectul dacă le luaţi odată cu mesele regulate. Trebuie să aveţi mic dejun, prânz şi cină, iar între ele - trei gustări.
Savuraţi hrana