Peste 28.000 de locuitori din sudul Doljului au la dispoziţie, începând de astăzi, o staţie de sortare şi transfer a gunoiului menajer, singura de acest fel din judeţ. Sursa: Gabriela Zanfir Staţia de sortare se află pe teritoriul comunei Goicea şi a fost construită cu 900.000 de euro, prin programul PHARE. Cele nouă comune beneficiare – Goicea, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Giurgiţa, Cârna, Catane, Gighera, Bârca şi Bistreţ, fac parte dintr-o asociaţie intercomunală constituită în 2005 tocmai pentru obţinerea de fonduri europene pentru proiecte de interes public.
Deşeuri compactate
Locuitorii, dar şi societăţile comerciale din aceste comune şi chiar din localităţile din preajma lor, vor primi saci menajeri pe care îi vor depozita în containere sau europubele instalate pe uliţele satelor. „Deşeurile vor fi transportate la staţia de sortare cu autocamioane speciale, vor fi sortate şi compactate cu utilaje speciale şi apoi vor fi transportate la groapa ecologică de la Mofleni, singura funcţională din judeţ. Comuna Goicea a fost aleasă pentru a găzdui platforma deoarece se află aproximativ în centrul asociaţiei”, a explicat Valentin Mitrică, preşedintele asociaţiei intercomunale care a obţinut proiectul.
Au fost achiziţionate prin proiect 500 de pubele ecologice, 200 de containere şi 20.000 de saci menajeri. „Gunoiul se va strânge o dată la trei zile pe timp de vară şi o dată pe săptămână pe timp de iarnă. Se vor crea aici la staţie şi 20 de locuri de muncă”, a declarat primarul din Goicea, Dumitru Marcu. Acesta a spus că, timp de două săptămâni, au fost curăţate uliţele comunei şi gropile de gunoi în care ţăranii îşi duceau resturile menajere. „Sperăm că de acum încolo va rămâne mereu curat”, a mai spus primarul.
Salubritatea costă între 3 şi 6 lei pe lună
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion