După ce numărul restanţierilor la credite a crescut în primul semestru, oficialii băncii se aşteaptă la acelaşi lucru şi în a doua partea a anului. Sursa: Arhiva EVZ
Numărul restanţierilor la credite a crescut, aşa cum era de aşteptat, şi probabil va continua să crească şi în semestrul al II-lea 2009, spun oficialii BCR. Potrivit acestora, banca încearcă însă să prevină din timp, de la primele zile de întârziere, ca datoria împrumutatului să crească.
„Sunt mult mai uşor de găsit soluţii atunci când restanţele sunt mici. Instituţia depune eforturi împreună cu clienţii săi pentru a identifica soluţii la situaţiile de nerambursare generate de dificultăţile economice actuale”, ne-au declarat reprezentanţii BCR. Conform acestora, o mare parte dintre restanţieri au reluat imediat plăţile, iar pentru alţii au fost găsite soluţii de scădere a poverii ratelor.
Cine nu vrea sau nu poate este executat
În această perioadă sunt des întâlnite cazurile în care băncile apelează la terţe părţi pentru a recupera banii. Aşa intră în schemă recuperatorii de credite. Cei de la BCR colaborează cu cel puţin o companie de recuperare: Kruk Internaţional.
„Normal, există şi unele cazuri în ca re contractele de credit au fost puse în executare. Nu-i este nimănui de folos să prelungeşti o situaţie în care este evident că împrumutatul nu poate, în ni ciun fel, să ramburseze datoria. Şi aici dis cutăm, de regulă, despre restanţe acumulate succesiv pe parcursul multor luni”, ne-a spus Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al băncii. Cât despre dobânzile la credite, acestea pot scădea şi la cele aflate în sold numai în cazul în care contractele au o dobândă variabilă.
A scăzut şi creditarea, au scăzut şi dobânzile
Cererea de credite a scăzut mult comparativ cu 2008, în special pe segmentul creditelor de consu