Campionatele Mondiale de atletism, al 3-lea eveniment planetar al sportului dupa Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale de fotbal, s-au incheiat la Berlin dupa 9 zile pline de intreceri in care au fost doborate aproape toate recordurile, nu numai cele sportive. In primul rand, cele de popularitate: au fost peste 500.000 de spectatori in tribunele Olympiastadion, la care se adauga cei peste 1,5 milioane de spectatori prezenti pe strazi la cursele de maraton si de mars, la care, din nou, se adauga peste 5 miliarde de telespectatori din 190 de tari si prin prisma performantelor la Berlin s-a atins cel mai inalt nivel: 3 recorduri mondiale, doua ale lui Usain Bolt, 100 m si 200 m, precum si cel la aruncarea ciocanului stabilit de poloneza Anita Wlodarczyk, doua recorduri europene, cel al lui Wlodarczyk plus al francezului Bob Tahri, la 3.000 m obstacole, 48 de recorduri nationale, 6 recorduri ale campionatelor lumii, 4 ale arenei, 16 cele mai bune performante mondiale ale anului – iata, pe scurt, sinteza a editiei cu numarul 12.
Ca de obicei, vedetele raman in memoria publicului si asa se va intampla si dupa Berlin, o editie care intotdeauna va fi "atasata" imaginii senzationalului jamaican Usain Bolt. La 23 de ani abia impliniti, triplu campion mondial, Bolt a lasat impresia unui "extraterestru", cu toate ca imediat dupa succesul de la stafeta a revenit printre muritori, declarand: "Sunt mort de oboseala!". Avea si de ce, pentru ca intr-o singura saptamana a sustinut 4 curse de 100 m, 3 la 200 m, doua la 4x100 m, toate cu evolutii de varf, fara a-si permite vreo greseala.
In aceste conditii, delegatia Romaniei, alcatuita, pentru prima oara, numai din femei, 16 la numar dupa retragerea de ultima ora a Lumintei Talpos, s-a numarat printre cele care nu s-au intors acasa cu traisata goala. A fost, in principal, medalia de bronz cucerita de vet