Veniturile realizate atat de societati, cat si de persoane fizice din activitati de inchiriere, se impoziteaza cu aceeasi cota de 16%, desi calculul bazei impozabile este diferit, se arata in raportul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pentru investitorii persoane fizice, baza impozabila se determina prin scaderea unei cote de 25% reprezentand cheltuieli din venitul brut din chirii si astfel rata efectiva a impozitului se reduce la 12%.
Ca o optiune, persoanele fizice pot lua in considerare deducerea cheltuielilor efective. In cazul a mai mult de cinci contracte de inchiriere, persoanele fizice trebuie sa se inregistreze ca si comercianti si sa plateasca o taxa de 16% asupra diferentei dintre veniturile din chirii si cheltuielile deductibile relevante.
Vanzarea proprietatilor imobiliare
Profiturile realizate de societatile romane in urma vanzarii proprietatilor imobiliare din Romania intra sub incidenta impozitului pe profit de 16%. Castigul impozabil se va determina ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea fiscala a mijloacelor fixe vandute.
In cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute (n.r: cladiri), valoarea fiscala deductibila se defineste ca valoarea de intrare minus deprecierea fiscala. Incepand cu luna mai 2009, a fost introdus impozitul minim prin care companiile sunt supuse impozitarii indiferent daca au obtinut sau nu un profit din activitatea lor, inclusiv din vanzarea de proprietati imobiliare, se mai arata in raportul Colliers.
Distribuirea profiturilor nete va fi, de asemenea, supusa impozitului pe dividende de 16%. Exista posibilitatea ca impozitul sa fie redus sub cota de 16% sau chiar pana la zero, prin aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau prin aplicarea prevederilor Directivei Uniunii Europene privind sistemul comun de impozitare, care se aplica