Artistul a urcat pe scenă din ambiţie, pentru a le demonstra sătenilor că poate dansa foarte frumos, iar dorinţa de afirmare l-a făcut ca în timp să predea în Olanda. Profil
Născut - 13.11.1955, Marga, judeţul Caraş-Severin.
Studii - Şcoala de coregrafie din Reşiţa.
Experienţă - Dansator, coregraf al ansamlurilor „Reşiţeana”, „ Flori de Mai”, Instructor de dans al Academiei de Balet din Olanda
Familie - Este căsătorit cu Olimpia şi au trei copii: Poliana, Florin şi Mădălina.
Niţu Moica trăieşte pentru folclor, iubeşte muzica populară şi vechile valori. Scena este sufletul lui, iar coregrafia este modalitate în care îşi trăieşte viaţa. Nu-şi mai aminteşte foarte multe lucruri despre primii ani ai copilăriei, dar este convins că prima oară a învăţat să joace, apoi să meargă.
Era o ruşine să nu joci
„La mine la Marga era o ruşine să nu joci. Am avut mentori extraordinari la vremea aceea. Când eram eu mic se organiza, în fiecare duminică, joc în sat. Veneau solişti de la Oţelu Roşu şi Armeniş. În cazul în care nu era joc la noi în sat, mergeam în satul vecin. Primul costum popular l-am avut la grădiniţă”, a spus coregraful Niţu Moica.
Nu credea niciodată că va ajunge un dansator care va vedea lumea şi care-i va învăţa şi pe alţii paşii de joc. A urcat pe scenă din ambiţie şi a rămas un maestru al ei. „Totul a început în clasa a VII-a. Aveam serbare şi diriginta nu m-a pus să joc. Erau 10 fete şi 21 de băieţi. Nu aveam pereche. Eram foarte supărat. O altă profesoară m-a întrebat dacă nu vreau să joc la serbare cu clasa ei. Am acceptat. Am urcat pe scenă cu ambiţia de a dansa foarte bine, iar la finalul spectacolului toţi sătenii m-au felicitat”, a spus coregraful.
Emoţii în sala de curs
În anul 1970, Niţu Moica a ajuns la Reşiţa s-a înscris