Aflat la mică distanţă de centrul turismului religios, nordul Moldovei, oraşul Bârlad ascunde obiective turistice valoroase, incluse în lista monumentelor de patrimoniu naţional. . Sursa: Cristina Cauea
În afară de casa memorială a lui Alexandru Ioan Cuza, cimitirul evreiesc sau teatrul Victor Ion Popa, vizitatorii care au răbdare să caute mai atent vor descoperi mica mănăstire Moreni.
Aflată la aproximativ jumătatea drumului dintre oraşele Vaslui şi Bârlad, mănăstirea este un loc de refugiu pentru bârlădeni, dar şi un obiectiv vizitat de turiştii din întreaga ţara. Obiectivul este anunţat, prin panouri adiţionale, încă de pe DN 24, calea de acces care leagă Bârladul de Tecuci şi Mărăşeşti (la sud) şi de Vaslui şi Iaşi (la nord). Însă, după ieşirea de pe DN 24, drumul până la mânăstire trezeştenerăbdarea oricărui turist, fiind pietruit şi impracticabil iarna.
Dacă nu ai maşină sau doar preferi să o laşi acasă, la mănăstire poţi ajungecu microbuzul până la Deleni şi de acolo poţi continuă drumul pe jos.
O altă lume
Mănăstirea Moreni se află la câţiva kilometri de comuna Deleni, departe de orice altă aşezare, izolare care îi sporeşte farmecul. Locaşul de cult apareca o lume de sine stătătoare, care pare să nu aibă nevoie de resursele din afara zidurilor mănăstirii.
Poarta de intrare, sculptată din stejar şi decorată cu scene biblice, contrastează cu simplitatea cadrului natural. Curtea interioară a mănăstirii poate fi descrisă printr-un singur cuvânt: verde. Florile şi covorul aflate pe aleea ce conduce turiştii la biserică fac din această lume un loc de relaxare.
Mai întâi, a fost o biserică din lemn
Biserica din complexul monahal Moreni datează încă din secolul al XV-lea, fiind construită într-un stil arhitectural unitar, în care sunt preluate elemente tradiţionale