Relaţiile dintre musulmanii, creştinii şi adepţii celorlalte culte religioase din România sunt un model de convieţuire paşnică, ce poate fi „exportat” cu succes atât în regiune, cât şi în spaţiul occidental. Aceasta este concluzia liderului spiritual al musulmanilor de aici, muftiul Iusuf Muurat, care conduce o comunitate cu rădăcini pe teritoriul ţării noastre încă din secolul al XIII-lea.
Desigur, după evenimentele din decembrie 1989, numărul persoanelor de religie islamică a crescut foarte mult, odată cu stabilirea în România a numeroşi oameni de afaceri din ţările arabe.
Efectele acestei stări de fapt încep să se resimtă, musulmanii veniţi din alte părţi ale lumii aducând cu ei diferite obiceiuri pe care au tendinţa de a le impune autohtonilor.
Muftiatul Cultului Musulman din România depune eforturi să-i integreze pe noii veniţi şi să-i determine să conştientizeze că tradiţia de bună convieţuire are ca fundament sute de ani de respect reciproc cu populaţia majoritară.
Muftiul Iusuf Muurat se arată mulţumit de colaborarea cu autorităţile statului şi spune că gradul de toleranţă religioasă în ţara naostră este maxim, spre deosebire de cel din alte state membre ale Uniunii Europene.
Despre toate aceste chestiuni, precum şi despre multe altele, veţi putea citi vineri, 4 septembrie 2009, în cadrul următorului dialog „La masa Adevărului”. Până atunci vă invităm, ca de obicei, să vă postaţi opiniile asupra tematicii abordate, la rubrica noastră de comentarii.