Autorităţile bucureştene susţin că au investit 270.000.000 de euro în reabilitarea unor şcoli în care elevii nu pot intra nici anul acesta. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Pe 14 septembrie, mii de elevi din toată ţara se vor întoarce pe şantier. Asta întrucât lucrările de reabilitare începute în multe dintre unităţile de învăţământ stagnează de ani buni, din motive pe care autorităţile - prea ocupate să arunce vina pe umerii constructorilor pe care chiar ele ar fi trebuit să-i controleze - nu le pot explica.
„Codaşă” în privinţa condiţiilor pe care le oferă copiilor pentru educaţie este Capitala. Aici, după şase ani de lucrări, au fost finalizate doar nouă unităţi de învăţământ din cele 102 incluse în proiectul de reabilitare finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Restul de 93 de şcoli şi grădiniţe dau bătăi de cap profesorilor, părinţilor şi copiilor. Acesta este „bilanţul” programului a cărui valoare totală se ridică până acum la 270.000.000 de euro (din care 3.000.000 de euro au ajuns în buzunarele unui consultant care ar fi trebuit să aibă grijă ca lucrările să se încheie la timp).
Mai grav este faptul că la cele câteva zeci de şcoli-şantier se adaugă alte 40 care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare.
Chirii de mii de euro
În timp ce edilii mimează preocuparea şi fac promisiuni, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) nu ştiu nici în câte şcoli vor continua lucrările anul acesta, nici câţi elevi vor trebui mutaţi în alte spaţii. Chiar dacă mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea oficială a noului an şcolar.
„Sigur este că cei de la Şcoala 311 vor învăţa în continuare la 205, iar copiii de la Şcoala specială de muzică vor merge la cursuri în mai multe spaţii improvizate. La şcolile care au mai multe corpuri de clădire vo