Astăzi se va deschide a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”: cea mai densă şi ofertantă din istoria de 51 de ani a unuia dintre cele mai importante evenimente culturale produse în România.
Organizatorii Festivalului Internaţional „George Enescu” au gândit un program lung şi dens, cu nu mai puţin de şapte episoade tematice.
Este prima oară în istoria sa când festivalul debutează în august: începând de astăzi până pe 26 septembrie vor avea loc nu mai puţin de 79 de concerte, fără a mai pune la socoteală alte evenimente înrudite (Concursul de interpretare „George Enescu”, Simpozionul de muzicologie „George Enescu”, Piaţa Festivalului, concertele din ţară etc.). Sunt zile în care publicul bucureştean poate alege şi din 5 concerte diferite, în funcţie de preferinţe.
Omagiu lui Enescu
În 2009, Festivalul Enescu s-a bucurat şi de o promovare internaţională pe măsură (incluzând aici turneul european de promovare organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român). Iar rezultatele nu au întârziat să apară: cotidianul The Independent plasează Festivalul Enescu printre primele şase evenimente muzicale clasice ale verii 2009, aceasta după ce în 2007, The Guardian considera Festivalul Enescu un concurent serios al Festivalului de la Salzburg.
Este evident că în momentul de faţă acest festival, care a fost inaugurat în 1958 mai ales din raţiuni politice şi ideologice, omagiul adus lui Enescu fiind mai curând un pretext (lui Enescu, după plecare sa din ţară din 1946 i se naţionalizaseră toate proprietăţi, iar în 1949 fusese exclus din Uniunea Compozitorilor de noua conducere comunistă avându-l în frunte pe Matei Socor), a ajuns astăzi la statura internaţională pe care o merita.
Coproducţie româno-franceză
Spectacolul „Oedipe” care va deschide astăzi, de la ora 19.00, e