Festivalul Internaţional „George Enescu”, aflat la cea de-a XIX-a ediţie, a fost deschis, aseară, la Opera Naţională Bucureşti, cu opera „Oedipe”, a compozitorului roman, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a lui Theodor Paleologu, Ioan Holender, Neagu Djuvara şi a altor personalităţi. Sursa: Liviu SovaSursa: Liviu Sova
1 /. Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a povestit libretul operei, înainte de reprezentaţie, accentuând pe cât de actuală este „lipsa de măsură în rândul politicienilor de astăzi”.
Neagu Djuvara, prezent la premiera de la Paris
Boier de viţă veche, Neagu Djuvara „este ultima persoană în viaţă care a fost prezentă la premiera mondială de la «Oedipe» de la la Paris, din 1936”, a subliniat aseară Theodor Paleologu, la conferinţa de presă premergătoare reprezentaţiei.
„Eram de 19 ani atunci când s-a lansat prima oară «Oedipe» la Paris. Bineînţeles, eram meloman, mama mea facuse Conservatorul şi am moştenit de la ea deschiderea spre muzică”, a povestit Neagu Djuvara, în vârstă de 93 de ani. „Am fost foarte impresionat, mi-a plăcut foarte mult corul, la premiera de la Paris”, a precizat el.
Primele nemulţumiri
Montarea „Oedipe” cu care s-a deschis Festivalul „Enescu” a fost însă destul de fadă, în ciuda interpreţilor buni. Coproducţia franceză-română va mai fi reprezentată miercuri, 2 septembrie, pe scena Operei Naţionale, avându-l pe Ştefan Ignat în rolul principal.
Au apărut însă şi primele nemulţumiri legate de bugetul festivalului, care dezavantajează alte manifestări culturale. „Bugetul de şapte milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiţie sau noi, dar cu impact în comunităţile lor – evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri!”, afirmă Cristina Modreanu, director al Fe