După decenii de relaţii tensionate, Turcia şi Armenia sunt gata de stabilire a unei relaţii diplomatice.
Chestiunea deschiderii unei legături diplomatice între cele două ţări vecine va fi supusă dezbaterii publice atât în Armenia, cât şi în Turcia, vreme de şase săptămâni. După trecerea acestei perioade, parlamentele celor două ţări vor vota pentru instituirea de drept a unui dialog diplomatic, au anunţat ministerele de Externe armean şi turc.
Elveţia a servit drept intermediar ăn cursul negocierilor dintre statul armean şi cel turc, care nu au reuşit încă să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte tratamentul aplicat populaţiei armene din timpul Imperiului Otoman.
Turcia a refuzat să clasifice uciderea în masă a armenilor din timpul Primului Război Mondial drept genocid. Stabilirea unei relaţii diplomatice între cele două state vecine este de aşteptat, mai ales că preşedintele armean, Serj Sarkisian, va efectua o vizită în Turcia pe 14 octombrie. Sarkisian va asista la meciul retur dintre echipele naţionale ale Turciei şi Armeniei, contând pentru preliminariile Campionatului Mondial de anul viitor, din Africa de Sud.
Relaţii tensionate
În aprilie, oficialii din ambele ţări au căzut de acord asupra unui plan de normalizare a relaţiilor bilaterale. Reprezentanţi ai ministerelor de Externe din Armenia şi Turcia au declarat că vor începe dezbateri interne pentru stabilirea a două protocoale: unul care stabileşte relaţii diplomatice şi un altul, care dezvoltă legături bilaterale.
La două luni de la intrarea în vigoare a celor două protocoale, graniţa turco-armeană, închisă în urmă cu 16 ani, va fi redeschisă. În secolul al XX-lea, Armenia nu a avut relaţii diplomatice cu Turcia decât ca parte a URSS. De la câştigarea independenţei de stat, în 1991, Armenia a făcut presiuni asupra vecinilor turc