După o căsnicie eşuată, puţini mai găsesc puterea de a crede din nou că fericirea va ţine „până la adânci bătrâneţi”. Sursa: Hepta
Nu e un capăt de lume dacă prima căsătorie nu a mers! A doua poate fi un succes! Această abordare optimistă, asumată corect, fără resentimente sau frustrări, poate fi cheia spre un al doilea mariaj, de data aceasta reuşit.
Din păcate, însă, o serie de temeri îi împiedică pe mulţi să-şi pună pentru a doua oară pirostriile, alegând fie concubinajul, fie sin gurătatea.
Întrebările care au rămas fără răspuns odată cu încheierea primei căsnicii, teama că greşelile care au adus divorţul se pot repeta, dublate de neîncrederea în propria persoană sunt factorii care, cel mai frecvent, împiedică punerea pe roate a celei de-a doua căsnicii.
„Deparazitarea” de eşec este esenţială
Aura are 48 de ani, doi copii la casele lor şi este divorţată de zece ani. Dezamăgirea ei a fost atât de mare încât, imediat după despărţire, nu numai că nu s-a mai gândit că ar putea avea un alt soţ, ci a respins total ideea de cuplu.
“Cine nu reuşeşte să treacă peste toată supărarea şi durerea aduse de căsnicie nu are nicio şansă să mai fie fericit în alt cuplu. Eu nu am trecut peste toate problemele, încă mă doare amintirea şi nu vreau să împovărez pe nimeni cu aceste tare”, spune femeia, care a ales singurătatea în detrimentul unei noi vieţi în doi. Şi acesta pentru că, aşa cum spune psihologul Jeni Chiriac, procesul de “deparazitare” de relaţia anterioară nu s-a încheiat.
Porniri spre aceleaşi greşeli
Când în urma unei căsnicii încheiate rămân şi unul sau mai mulţi copii, teama de păşi într-o altă căsnicie este mai mare. Pentru părintele la care au rămas copiii, binele acestora devine o prioritate, iar un eventual eşec ar aduce şi nefericirea celor mici, oricum afec