Pe o alee din Piaţa Centrală, ascuns printre consignaţii şi tarabe se află un restaurant chinezesc. Fidel dictonului „Clientul nostru, stăpânul nostru!”, patronul restaurantului, Li Shunmin şi-a diversificat afacerea, servind pe lângă felurile de mâncare specifice bucătăriei din ţara sa natală şi tradiţionalii mici cu muştar, „împrumutaţi” de pe meleagurile româneşti.
„A trebuit să mă orientez şi eu, că aveam nevoie de clienţi” , a spus Li. Chinezul are o poveste de viaţă foarte interesantă, el fiind atât patron, cât şi bucătar şi bodyguard.
Li s-a transformat în Andrei
Din anul 2003, Li şi-a schimbat numele în...Andrei. Căsătorit cu o româncă, el s-a botezat în religia soţiei sale.
Cu toate acestea, deşi locuieşte de 15 ani în România, nici până în ziua de azi nu a depus actele pentru a obţine cetăţenia română. Motivul: într-o bună zi vrea să se întoarcă în oraşul său natal, Tian Jin:
”Am acolo părinţi, fraţi, şi băiatul din prima căsătorie. E normal că vreau să mă întorc. Ultima dată am fost acolo în 2005. Şi soţia mea ar vrea să meargă, dar acum să vedem când s-o putea” , a zis Li.
Dorul de casă nu este singurul lucru care îl împinge pe Li să se întoarcă în ţara sa natală. Afacerile nu mai sunt ce au fost la jumătatea anilor ’90.
„Am venit atunci când se puteau face bani frumoşi aici” spune oarecum resemnat chinezul. De atunci însă s-a reprofilat de câteva ori, a schimbat câteva magazine şi s-a mutat din Bucureşti în Galaţi.
Mici, bere şi pui Gong Bao
Deşi departe de un vad comercial, afacerea lui are succes. Din curiozitate, de poftă sau pur şi simplu atraşi de firmă, cei care vin în Piaţa Centrală să-şi cumpere zarzavaturi mai trec să-şi potolească foamea pe la chinez.
Din cele relatate de Li, deşi la cârciuma sa